Durven doen

WellBased

Leerdoelen

Dit thema heeft de volgende leerdoelen:     

 • Leerling is zich ervan bewust dat de tijd op een dag beperkt is en je daarom keuzes moet maken.
 • Leerling leert het belangrijk/dringend-model toe te passen.
 • Leerling oefent met prioriteren wanneer er veel taken zijn.
 • Leerling is zich ervan bewust dat prioriteiten kunnen verschuiven.

 

Welk model wordt er gebruikt?

Op een dag zijn er enorm veel taken die je moet of kunt doen. Er zit echter een verschil in hoe dringend en belangrijk bepaalde activiteiten zijn. Zo is het leren voor een proefwerk van morgen vrij dringend: je kunt dit niet langer uitstellen. Daarnaast is het ook belangrijk, want als je dit proefwerk niet haalt, sta je misschien wel een onvoldoende voor dit vak! Het helpen van een klasgenoot die bij ditzelfde proefwerk hiervoor flink in de stress zit, is dan misschien wel dringend, maar voor jouzelf niet per sé belangrijk. Dit doe je dus misschien alleen als je zelf niet in tijdnood zit. Alle dingen die we moeten doen zijn op te delen in hoe belangrijk en dringend ze zijn. Hierbij kunnen we vier categorieën onderscheiden die elk op een andere manier aangepakt moeten worden, namelijk:

 1. Belangrijk & dringend: snel doen
 2. Belangrijk & niet-dringend: inplannen & bewaken
 3. Niet-belangrijk & dringend: door een ander laten doen
 4. Niet-belangrijk & niet-dringend: niet doen

 

Bron: Covey, S. R. The Seven Habits of Highly Effective People.

Verdeling over sessies

Dit thema bestaat uit de volgende 3 sessies van 30 minuten:

 1. In de eerste sessie kijken de leerlingen wat ze allemaal op een dag moeten doen. Vervolgens maken ze kennis met het belangrijk/dringend-model en gaan ze activiteiten daarop indelen.
 2. In de tweede sessie gaan de leerlingen aan de slag met een standaard aanpak om activiteiten gemakkelijk in te delen in de categorieën van het belangrijk/dringend-model. Hierbij brengen ze ook in kaart wat zij zelf belangrijk vinden.
 3. In de laatste sessie oefenen de leerlingen aan de hand van een grote oefening hoe je als groep moet prioriteren en wat je doet als je veel belangrijke en dringende taken hebt. Ook ervaren ze hoe prioriteiten kunnen verschuiven.

Voorbeeld video